Tłusty Czwartek

W całym roku są pewne dni, które każdemu sprawiają przyjemność. Jednym  z nich jest Tłusty Czwartek, który lubią wszyscy, młodsi oraz starsi. Nic dziwnego, gdyż  jest to  święto pączków i faworków.

Historia Tłustego Czwartku sięga pogaństwa. W tym dniu świętowano odejście zimy oraz nadejście nowej pory roku, wiosny. Podczas specjalnych uczt jedzono tłuste potrawy, a przede wszystkim różnego rodzaju mięsa. Podczas takich kolacji zwyczajem było także picie wina. Pączki natomiast stanowiły zagryzkę – przygotowywano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną. Około XVI wieku w Polsce w Tłusty Czwartek pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej.

Tegoroczny Tłusty Czwartek wyglądał inaczej niż w ubiegłym roku, gdyż uczniowie klasy 3b z pomocą rodziców samodzielnie przygotowali pączki „z dziurką”. Zadaniem dzieci było uformowanie ciasta, a następnie wycięcie kółek za pomocą szklanki. Kolejnym etapem było upieczenie pączków, a tym z kolei zajęły się mamy naszych uczniów. Na koniec każdy wedle uznania dekorował swoje krążki z twarogiem. Po czym wspólnie delektowaliśmy się smakiem przygotowanych pyszności. Niewątpliwie ten Tłusty Czwartek pozostanie w pamięci, gdyż to co jest sporządzone własnymi rękami lepiej smakuje.

Maria Plata
Marta Browarczyk