W dniu 12.10.2020 r. uczniowie z klas IV – VI uczestniczyli w spotkaniu z dietetykiem medycznym p. Katarzyną Gałecką, absolwentką Uniwersytetu Medycznego.
Celem zajęć było zwrócenie uwagi na zdrowe odżywianie w okresie pandemii, właściwą suplementację witaminami z grupy B, D, E oraz codzienne spożywanie świeżych owoców i warzyw. Klasa lekcyjna w której odbywały się spotkania, zamieniła się w prawdziwe laboratorium żywności. Dzieci badały zawartość tłuszczu i akrylamidów w przekąskach, które często podjadają typu chipsy, batoniki oraz ilość witamin i składników odżywczych w soku z kapusty, buraka. Zapoznały się ze zdrowymi warzywami z których można przygotować zdrowe kanapki, przekąski i koktajle.
Dzieci dowiedziały się, że warto stosować naturalne metody przeciwdziałania grypie; herbatę z czarnego bzu, oregano, szałwii oraz sok z pigwy i aronii.
Pani dietetyk podkreśliła możliwość zainstalowania aplikacji o nazwie Zdrowe zakupy, dzięki której można sprawdzić chemiczne dodatki, zawartość tłuszczu i cukru w produktach, które kupujemy na co dzień.
Ponadto prowadząca zajęcia wspomniała o znaczącej roli aktywności fizycznej; jazdy na rowerze czy spacerów na świeżym powietrzu, która powinna odgrywać ważną rolę w naszym życiu.
Wioleta Kosznik